De zonnepanelen-business zit in de lift. Dat is al een tijdje zo, maar de laatste maanden kon de sector rekenen op een extra boost, mede dankzij de stijging van de gasprijzen. Die ontwikkeling heeft veel mensen aan het denken gezet.
De invoeronderbreking van het gas uit Rusland en de plotse stijging van de energieprijzen heeft veel mensen doen inzien dat een zekere vorm van onafhankelijkheid zich opdringt. Er wordt daarom meer en meer ingezet op alternatieve energiebronnen. Installateurs hadden de laatste maanden dan ook de handen vol met het plaatsen van zonnepanelen.
Om die optimaal te laten renderen worden de zonnepalen ook vaak gekoppeld aan een laadstation voor elektrische wagens. Een positief gegeven, want we blijven collectief streven naar een wereld met minder uitstoot. Maar in hoeverre is een laadstation nu eigenlijk een slimme investering?
Tijd om ons te verdiepen in prijzen, wetgeving en de voordelen van een thuislaadpunt.
Laad je maar eens gaan!
Beginnen doen we bij het begin, met een aantal cijfers. Over een kleine vier jaar moeten alle nieuwe bedrijfswagens emissievrij zijn. Vanaf 2029 mogen nieuw aangekochte wagens voor particulieren eveneens geen uitstoot meer produceren.
Aangezien een elektrische laadbeurt vooralsnog meer tijd in beslag neemt dan een standaard tankbeurt met fossiele brandstof, zal het er in de toekomst op aankomen om onze elektrische wagens zo efficiënt mogelijk op te laden, zowel op het werk als thuis.
De kostprijs voor de aankoop, de installatie en de verplichte keuring van een thuislaadpunt, ligt gemiddeld tussen de 2.000 en de 3.000 euro. Als je groene stroom gebruikt en als de laadtijd en het vermogen van het systeem regelbaar is, geniet je een belastingvoordeel van 30%. Vanaf 2024 bedraagt dat voordeel nog 15%. Er snel bij zijn is dus de boodschap. Wie bouwt of grondig renoveert en minstens twee parkeerplaatsen heeft, is trouwens nu al verplicht om minstens één kabelgoot voor een aansluiting per parkeerplaats te voorzien.
Laat het duidelijk zijn, elektrisch rijden en een thuislaadpunt zijn de toekomst.
Als je een elektrische wagen hebt is een laadpaal installeren in de buurt van je garage of op je oprit de meest logische optie. Op deze manier kan je dankzij je zonnepanelen een pak gratis kilometers afleggen. Als je geen zonnepanelen hebt kan je de wagen ook via het net opladen, maar dan maak je beter gebruik van het meer voordelige nachttarief.
Via een app kan je vanop afstand bepalen wanneer je begint met laden. Om zo efficiënt en goedkoop mogelijk te laden kan een energiemanagementsysteem dat ook in jouw plaats beslissen, het systeem houdt rekening met de opbrengst van je zonnepanelen en het andere verbruik in je huis.
Bij Strobbe Mobility Solutions kan je terecht voor de plaatsing van jouw Easee Home laadpaal. Naast het financiële voordeel en het milieuvriendelijke aspect zijn er nog tal van voordelen verbonden aan dit thuislaadpunt:
- Snelle installatie: een laadpaal is in een mum van tijd geplaatst en is meteen klaar voor gebruik.
- Gebruiksvriendelijk: de Easee Home is gemakkelijk te bedienen en te beheren via een handige app.
- Universeel laadstation: een slim ding. De Easee Home past zich aan alle elektrische auto’s en verschillende soorten stroomtoevoer aan. De laadrobot detecteert automatisch of de auto 3-fase-laden ondersteunt of niet.
- Bestand tegen wisselende weersomstandigheden.
- Je kan meerdere auto’s tegelijk opladen.
- Je hoeft niet na te denken over technische specificaties, het laadstation past zich automatisch aan de behoeften van je wagen aan.
Ook snel, veilig en slim laden? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie.