Strobbe Icon

Blog

Strobbe Mobility Solutions

Ergonomische hulpmiddelen: voorbeelden en voordelen

Ergonomische hulpmiddelen zijn toestellen, accessoires en gereedschappen die specifiek ontworpen zijn om de fysieke belasting voor ouderen of mensen met een beperking tijdens dagelijkse taken en activiteiten te verminderen. Deze hulpmiddelen kunnen de levenskwaliteit van ouderen of mensen met een beperking aanzienlijk verbeteren. 
Enkele eenvoudige aanpassingen in de woning kunnen een enorme positieve impact hebben op de levensstandaard van personen die te kampen hebben met beperkte mobiliteit. In deze blog vind je naast een aantal voorbeelden van dergelijke aanpassingen, ook vijf voordelen van ergonomische hulpmiddelen.  
 

VOORBEELDEN

 • Handgrepen: Handgrepen zijn vaak gemaakt van duurzaam materiaal, zoals roestvrij staal of kunststof, en zijn ontworpen om stabiliteit te bieden. Ze worden bevestigd aan de muur naast de douche, het bad of het toilet en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker en de indeling van de badkamer. 

 • Antislipmat: Ontworpen om een ​​stroef oppervlak te bieden waardoor de voeten grip hebben en uitglijden wordt voorkomen. Antislipmatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en zijn meestal gemaakt van rubber of PVC-materiaal. 

 • Extra trapleuning: Een extra handgreep voor bijkomende ondersteuning en stabiliteit tijdens het op- en aflopen van de trap, waardoor de kans op vallen vermindert. Een trapleuning kan op verschillende manieren worden bevestigd, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het materiaal waaruit de trap gemaakt is. 

 • Doucherolstoel: Ontworpen om mensen met beperkte mobiliteit op een veilige en comfortabele manier te helpen bij het nemen van een douche, een doucherolstoel verkleint het risico op vallen of uitglijden. Doucherolstoelen zijn beschikbaar in verschillende modellen met diverse rugleuningen, armleuningen en verstelbare hoogtes. 

 • Tilrail: Een tilrail wordt gebruikt om mensen met beperkte mobiliteit te helpen bij het verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Er zijn tal van tilrails verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met diverse opties. 

 • Traplift: Een mechanisch toestel, aangedreven door een motor, dat op een trap wordt geïnstalleerd en een zitting heeft dat langs de trap omhoog en omlaag kan bewegen. Verkrijgbaar in tal van modellen en uitvoeringen. 

 

VOORDELEN

 
Om het belang van de juiste hulpmiddelen te benadrukken, lijsten we hieronder vijf concrete voordelen op. 

 • Veiligheid: Veel hulpmiddelen zijn ontworpen om de veiligheid van ouderen of mensen met een beperking te vergroten. Antislipmatten in de badkamer en handgrepen aan de muren verkleinen het risico op vallen. Alarmknoppen kunnen hulp bieden in geval van nood en zorgen voor gemoedsrust. 

 • Zelfstandigheid: Met de juiste hulpmiddelen kunnen hulpbehoevenden vaak langer zelfstandig thuis blijven wonen en hun dagelijkse activiteiten en taken uitvoeren zonder de hulp van anderen.

 • Comfort: Hulpmiddelen zoals stoelverhogers, kussens, en orthopedische middelen kunnen het comfort van ouderen of mensen met een beperking verhogen en eventuele pijn verlichten.

 • Mobiliteit: Hulpmiddelen zoals wandelstokken, rollators en rolstoelen kunnen mensen met een beperkte mobiliteit helpen om zich gemakkelijker en op een veilige manier binnenshuis te verplaatsen.

 • Onafhankelijkheid: Met de juiste hulpmiddelen kunnen ouderen of mensen met een beperking hun onafhankelijkheid behouden en zelf beslissingen nemen over hun dagelijkse leven en zorg. Dit verbetert de kwaliteit van leven en zorgt voor een verhoogd gevoel van eigenwaarde. 

 
Het vinden van de geschikte hulpmiddelen kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met de vele opties die op de markt beschikbaar zijn. Door samen te werken met een expert ben je zeker dat je de hulpmiddelen krijgt die perfect aansluiten bij jouw persoonlijke noden. 

Ons team van ergotherapeuten is getraind om de fysieke en cognitieve uitdagingen die je kan ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten te identificeren. 
Wij gaan met jou in gesprek, onderzoeken je situatie en bepalen aan de hand daarvan welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften. 
Een bijkomend voordeel van het samenwerken met ons team is dat we je kunnen helpen bij het verkrijgen van financiële tussenkomst om de kosten van de hulpmiddelen te dekken.

Voor meer informatie kan je ons hier contacteren, wij helpen je met plezier verder.