Strobbe Icon

Blog

Strobbe Mobility Solutions

Ergonomie en functionaliteit in jouw keuken

Als rolstoelgebruiker wil je een keuken die functioneel, veilig en hygiënisch is én voldoet aan al jouw praktische wensen. Hieronder krijg je, naast een aantal tips, meer informatie over ergonomische en functionele keukentoestellen.

 

Koelkast


Als je kiest voor een standaard koelkast, moet je met onderstaande zaken rekening houden :
  • Let op de draairichting van de deur. 
  • Zorg ervoor dat de koelkast uittrekbare lades heeft, zo kan je overal gemakkelijk bij. 
  • Om het gebruiksgemak te vergroten kan je een onderrijdbaar werkvlak naast de openingszijde van de koelkast voorzien. 

Wil je nog meer gebruiksgemak? Dan is een koelkast met lades de oplossing. Dit type koelkast wordt onder het werkblad geïnstalleerd en is uitgerust met twee of meerdere lades. 

 

Kookplaat 


Om vanuit een rolwagen op een veilige manier gebruik te maken van de kookplaat, kies je best voor een kookplaat waar de kookzones zich naast elkaar bevinden. 
Zo staan alle potten en pannen op een rij en hoef je er tijdens het koken niet over heen te reiken. Bovendien heb je een beter zicht op de verschillende pannen en potten.
Een inductiekookplaat is veilig in gebruik en kan brandwonden voorkomen. Let bij je keuze op het type van de bedieningsknoppen en de plaatsing ervan.

Bepalend voor het gebruiksgemak is de hoogte waarop het kookfornuis geplaatst is. Bij zittend gebruik staat dit deel van de keuken iets lager waardoor je op een ergonomische manier kan koken. 
Als er meerdere personen gebruik maken van de keuken, zittend of staand, kan er een hoog-laag systeem voorzien worden zodat elke gebruiker het fornuis en/of het werkblad op de gewenste hoogte kan plaatsen. Om de dampkap vanuit je rolwagen te bedienen, kan een bedieningsknop aan de voorzijde van het werkblad voorzien worden. Er bestaan ook dampkappen die met een afstandsbediening kunnen bediend worden. 


 

Dampkap 


Om de dampkap vanuit je rolwagen te bedienen, kan een bedieningsknop aan de voorzijde van het werkblad voorzien worden. Er bestaan ook dampkappen die met een afstandsbediening kunnen bediend worden. 

 

Spoelbak


De spoelbak voorzie je best in de nabijheid van de kookplaat. Zo wordt het verplaatsen van kookpotten minder gevaarlijk. 
Er wordt vaak gekozen voor een ondiepe spoelbak. Deze is perfect onderrijdbaar, maar let wel, het afwassen van diepe potten is in dit type spoelbak niet zo evident.
Een ondiepe spoelbak wordt voorzien van functioneel kraanwerk. Een langere hendel en een uittrekbare kraan zorgen voor extra gemak.
Bij dit type spoelbak zit de bediening van de afvoerplug aan de voorzijde van de wasbak.


 

Oven   


De hoogte waarop de oven geplaatst is, wordt veelal bepaald door de gebruiker. Het midden van de oven bevindt zich meestal op gelijke hoogte met het werkblad. Op die manier kan je op een veilige manier iets uit de oven halen en op het werkblad plaatsen. 

Een oven waarvan de deur wegschuift onder de oven, met daaronder een uittrekbaar werkblad is een vaak gemaakte combinatie. 
Dit werkblad kan dienen als afzetvlak voor zaken die uit de oven komen en het kan bovendien gebruikt worden als extra werkruimte. 


 

Vaatwas


Een vaatwas op de geschikte hoogte en met de juiste diepte zorgt voor een maximaal comfort voor de gebruiker. Er kan een lade onder de vaatwas voorzien worden zodat deze op de juiste hoogte komt te staan. 
Een alternatief voor de reguliere vaatwas is een ladevaatwas. Deze is voorzien van uittrekbare lades, zo is de inhoud beter zichtbaar. 


 

Tips


Een handige tip voor in de bergruimte: plaats de wasmachine en de droogkast op een sokkel. Zo verhoog je het gebruiksgemak, bovendien creëer je extra opbergruimte voor de wasmand.

 

Een handig weetje 


Wist je dat beschermde afnemers recht hebben op een kortingsbon ?
Een beschermde afnemer (of beschermde klant) is iemand die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas.

Je moet de kortingsbon aanvragen vóór de aankoop van het toestel.
De bon is op naam, strikt persoonlijk en niet overdraagbaar.
Je kan slechts 1 kortingsbon per aangekocht toestel gebruiken. De kortingsbon kan wel worden gecombineerd met ecocheques, als de handelaar de kortingsbonnen én de ecocheques aanvaardt.
Er worden maximaal 2 kortingsbonnen per jaar toegekend per gezin op hetzelfde adres.

De kortingsbon geldt enkel voor de aankoop of de huur van een:
  • nieuwe wasmachine met het nieuwe energielabel C of beter
  • nieuwe droogkast met een energielabel A++ of beter (het nieuwe energielabel is herkenbaar aan de QR-code die erbij staat)
  • nieuwe koelkast (met of zonder vriesvak) met het nieuwe energielabel D of beter (het nieuwe energielabel is herkenbaar aan de QR-code die erbij staat)
  • nieuwe diepvriezer met het nieuwe energielabel D of beter (het nieuwe energielabel is herkenbaar aan de QR-code die erbij staat)

De kortingsbon is geldig tot het einde van het jaar van de aanvraag. Een kortingbon die je bijvoorbeeld in 2021 aanvroeg, was dus geldig tot 31 december 2021.

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2023 heeft de kortingsbon voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvries of droogkast (of de huur daarvan) een waarde van 250 euro.
Dit bedrag is onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering.
Vanaf 1 januari 2024 heeft de kortingsbon voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvries of droogkast (of de huur daarvan) een waarde van 200 euro.
Dit bedrag is ook onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering.